Alegeri directe – colegii electorale

Cetățenii prind glas în procesul de scriere a legilor statului prin alegerea unuia dintre membrii comunității lor în Camera Deputaților. Cuvântul „cameră” face trimitere la rezonanță, la răsunetul vocii cetățenilor, care se face auzită din satul lor direct în Parlament.

Este imposibil ca fiecare sat să fie reprezentat în Parlament, așa că statele sunt împărțite în mici colegii electorale (numite în România „colegii uninominale” – n.tr.). Germania are 299 de astfel de colegii sau districte.

Germany

Fiecare colegiu electoral are interese economice și sociale proprii, care generează nevoi legislative specifice. Iată cum ar putea românii să folosească colegiile electorale pentru a crea legi care să schimbe realitatea în care trăim.

Colegiile din zonele rurale ar putea alege reprezentanți care să producă legi care încurajează crearea de asociații agricole locale – aceste asociații vor exporta produsele cultivate local – sau care limitează importul ilegal de roșii din Turcia.

Gurani

Colegiile din zonele montane ar putea alege reprezentanți care să scrie legi pentru îmbunătățirea drumurilor, pentru promovarea turismului în parcurile naționale și pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri.

sanctuary

Colegiile din zonele urbane ar putea alege reprezentanți care să treacă legi care să-i ajute pe cetățeni să-și recupereze banii de la dezvoltatori imobiliari necinstiți, să îmbunătățească educația publică sau să scrie legi electorale noi, astfel încât cetățenii să poată ocupa locuri în consiliile locale, unde să creeze planuri urbanistice serioase.

floresti

Colegiile electorale sunt fundația tuturor democrațiilor parlamentare prospere cu populații mari. Parlamentele din Franța, Germania și Marea Britanie au aproximativ 125.000 de persoane într-un colegiu electoral. Australia (cu o populație asemănătoare României) are 159.000 de cetățeni într-un colegiu electoral, ceea ce înseamnă că în camera legislativă a Parlamentului sunt 150 de membri.

Screen Shot 2015-09-14 at 4.09.07 PM

În 2008, România a implementat principiul colegiilor electorale prin 315 colegii pentru Camera Deputaților.

romania crossed

Atunci, implementarea colegiilor uninominale a fost manipulată de liderii partidelor politice, care au vrut să închidă gura Uniunii Europene, dar n-au avut niciun interes să le dea cetățenilor români dreptul democratic de a-și alege propriul Parlament. Metoda de vot a luat o formă incomprehensibilă, care aducea întrucâtva și cu votul pe liste de partid, și a crescut numărul membrilor Camerei Deputaților la 332 de membri și, după alegerile din 2012, la 412 membri. În loc să îmbunătățească metoda de vot, în mai 2015, Parlamentul a votat eliminarea colegiilor uninominale și întoarcerea la votul pe liste, pentru fiecare județ al țării.

Este esențial ca România să-și îmbunătățească sistemul colegiilor electorale, și nu să-l abandoneze. Cu circa 100.000 de cetățeni în fiecare colegiu și aproximativ 20.000.000 de oameni la nivel național, Camera Deputaților ar trebui să aibă în jur de 200 de membri.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*