Două voturi, două scopuri complet diferite

Nu-l cunosc pe Ilie Bolojan, dar îl susțin. În ultimii patru ani, echipa lui a implementat peste 90 de proiecte de infrastructură finanțate din bani UE, schimbând complet fața Oradiei.

unirii

ringroad

Ani la rând, echipele de constructori au lucrat sâmbetele după-amiaza sau în diminețile de duminică, arătând cât de mare este urgența construirii infrastructurii pentru stimularea creșterii economice.

waterpark

Sper că domnul Bolojan va fi reales ca primar, iar apoi își va aduce echipa la București pentru a reconstrui infrastructura națională.

Dar mai există un vot în Oradea pe 5 iunie, un vot la care cultura comunistă va știrbi din nou libertatea românilor, prin votul pe liste. Acest vot este cel prin care cetățenii își aleg o voce directă în deciziile care fac din oraș un loc mai bun pentru ei și familiile lor. Consiliul local are 27 de locuri, un număr suficient de pentru pentru ca fiecare cartier și grup cu interese comune să fie reprezentat.

Deasupra noii infrastructuri a Oradiei persistă mirosul greu de fecale de porci, cu tot cu pericolul de boli cardiovasculare, respiratorii, neurologice și ale sistemului imunitar. Pericolul este atât de evident, încât Parlamentul României a adoptat legi care impun realizarea de teste trimestriale, realizate în regim independent, care să verifice nivelul a 15 substanțe chimice care pot polua aerul și apa potabilă.

Toamna trecută, 3000 de locuitori au semnat o petiție prin care cereau primăriei și Ministerului Mediului să facă publice rezultatele testelor. Ambele instituții au spus că nu au suficienți bani pentru echipamentul de testare și că totul este în ordine. Administrației nu îi pasă de lege sau de cetățeni. Asta este ceva cunoscut în România.

Așadar, în ultima lună, 2000 de mame au semnat listele care o pun pe una dintre ele, Nadia Pal, pe buletinul de vot pentru consiliul local. Nadia Pal a spus: „Ce fel de mamă sunt eu dacă nu fac nimic când văd că trupurile fiicelor mele sunt contaminate de substanțe chimice periculoase și ilegale?” Mesajul Nadiei este democrație pură. http://nadiapal.ro/nadia-pal

Screen Shot 2016-05-13 at 14.25.52

Foarte interesant: cele mai multe semnături au venit de la oameni care au spus că susțin doar candidați independenți. Se pare că românii se trezesc și își îndreaptă privirea către democrațiile occidentale, unde cetățenii votează oameni, nu liste de partid.

Școlile, spitalele, infrastructura și mediul sunt dovezile incriminatoare pentru listele de partid din ultimii 25 de ani.

Eu cred că sistemul actual de vot pe liste de partid este neconstituțional. Articolul 8 din Constituția României spune că partidele politice trebuie să exprime voința cetățenilor, respectând principiile democrației. Sistemul de vot pe liste este construit în așa fel încât să concentreze puterea în mâinile șefilor de partid.

Dacă privim spre alte țări cu liste închise de partid (Rusia, Turcia, Spania, Italia și Brazilia), vedea că toate cunosc un nivel ridicat de corupție, iar oamenii nu au nicio posibilitate de a-și îmbunătăți realitatea înconjurătoare.

Dacă privim însă către țări cu alegeri directe (Anglia, Franța, Germania, Canada și Australia), găsim locurile în care mulți români pleacă să trăiască.

Este nevoie ca tot mai mulți români să gândească asemenea mamelor din Oradea și să facă din România un loc bun de locuit, nu de părăsit.

Dacă vrem aer curat, spitale curate și ambulanțe cu defibrilatoare funcționale, trebuie să nu mai lăsăm partidele politice să-i aleagă pe cei care ne reprezintă.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*