Legile electorale comuniste distrug democrația

„Puterea centralizată este inamicul libertății individuale.”  Ronald Reagan

Acest lucru nu se întâmplă doar din cauza faptului că centralizarea puterii de stat este unealta principală a corupției, a fricii și a nepotismului, ci mai ales pentru că centralizarea privează o națiune de cele mai importante resurse economice ale sale – energia, creativitatea și potențialul cetățenilor ei.

Democrația din România s-a născut printr-o constituție scrisă în 1991 de lideri comuniști. Intenția lor de a devaliza statul a luat forma Articolului 69: „Deputatul sau senatorul nu poate fi reţinut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată, penală ori contravenţională, fără încuviințarea Camerei din care face parte, după ascultarea sa.”

IMG_1258

Începând cu anul 1991, legile din România au continuat să urmeze principiul conform căruia câțiva oameni din București au controlul asupra unei părți cât mai mari din țară posibil.

Acest principiu extractiv este foarte pregnant în legea electorală din România. Prin votul pe liste și îngreunarea procesului de înființare a unui partid, alegerile din România sunt mai mult comuniste decât democratice.

minerva_1985_c1_c6r2_025

Liderii politici au promis reforma electorală după victoria lui Iohannis în alegerile prezidențiale din 2014. Dar, în loc să îmbunătățească sistemul de vot direct introdus în 2008, Parlamentul și Președintele Iohannis au făcut exact ceea ce a făcut Vladimir Putin în 2007. Pentru a-i împiedica pe oameni să-și aleagă propriii reprezentanți, au eliminat alegerile directe și s-au întors la votul pe liste de partid.

cross

Nu cu mult timp în urmă, la o întâlnire a Consiliului Local dintr-un sat din Bihor, un fermier a zis: „Pe vremuri, venea un camion care aduna laptele de la vaca noastră și la cooperativă ne puteam vinde legumele. Și una, și alta au dispărut după căderea comunismului. Astăzi suntem obligați să ne vindem recolta pe stradă și vacile au dispărut și ele de mult. Eu nu sunt prost. Voturile noastre se duc pe apa sâmbetei, pentru că voturile noastre n-au niciun rost. Politicienii muncesc pentru șefii lor de la partid din București, nu pentru noi. Dacă ne-am putea alege noi candidații, am avea colectare automatizată a laptelui și o cooperativă pentru legume unde să vindem ceea ce producem atunci când prețurile sunt bune. Am putea să muncim iarăși în fermele noastre ca să trăim, în loc să stăm să bem și să ne plângem.”

Românii nu sunt proști sau apatici. În ciuda celor 40 de ani de groaznică inginerie socială, românii nu sunt comuniști din fire. Când vom experimenta natura simplă, intuitivă a democrației, atunci vom prospera.

One Comment, RSS

  1. Pingback/Trackback

    September 16, 2015 @ 8:13 pm Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*