O sută de călătorii peste Ocean către România

Tocmai am făcut a o suta călătorie în România. În timpul primelor 50 de călătorii, românii mă întâmpinau de obicei ca şi cum aş fi fost un musafir întârziat, spunându-mi: „Mi-a promis bunicul că, odată, o să vină americanii.”

Acum, reacţia este alta. Mă întreabă: „De ce iubeşti România atât de mult?”

IMG_5680

Răspunsul simplu este că îmi place enorm să stau pe dealuri, cu vântul mângâindu-mi faţa, privind orizontul nesfârşit de deasupra dealurilor şi micilor ferme.

Don, Mom & Dad

Iubesc modestia românilor.

humility

Iubesc lupta lor pentru demnitatea umană, promisă de Constituţie, dar interzisă de conducătorii ţării.

fami

Mai mult decât orice, am făcut o sută de călătorii în România datorită oamenilor. Oameni care m-au făcut un om mai bun. Românii au o zicătoare: „Spune-mi cu cine te însoţeşti ca să îţi spun cine eşti.” Prietenii mei români sunt cei asemenea cărora vreau să fiu.

În timpul primei mele vizite, în 2003, am întâlnit un prieten care, în timpul comunismului, a fost adesea torturat, dar şi-a iertat de bunăvoie torţionarii.

firstrotrp

Pentru câţiva ani, am dormit într-un orfelinat şi am fost înduioşat de o fată orfană care nu zâmbea niciodată. În privirea ei stinsă am auzit cuvintele: „Am văzut chipul lui Dumnezeu într-o fetiţă orfană de la celălalt capăt al lumii… Ce este de făcut acum?”

128

Am petrecut mai mulţi ani văzând doi fraţi crescând. Am învăţat de la ei că bucuria nu vine de la lumea din jurul tău, ci din interiorul sufletului tău.

bogmike

headball

M-am împrietenit cu un bărbat cu o credință şi un curaj atât de puternice, încât, în fiecare duminică, mergea singur cu scaunul său cu rotile pe un drum de trei kilometri, fără trotuar – chiar şi când ploua. Am construit împreună o biserică, chiar dacă nu am putut vorbi cu el niciodată.

marian

1st day

Am învăţat că înţelepciunea vine din locurile simple.

Aurel and Csabi

Am un grup bine închegat de prieteni care au fost cu mine de la început. Casele lor au fost casa mea. Am pus la cale îndeplinirea unor visuri imposibile. Am trecut împreună prin boală şi moarte. Indiferent de obstacole, bucuria ne-a însufleţit în tot ceea ce am făcut.

viennafun

Niciodată nu am considerat renunţarea ca pe o opţiune (chiar dacă, în România, renunţarea este o ispită continuă).

marateam

Și continuăm să sărbătorim fiecare victorie, cât de mică.

team

În 2010, am cunoscut un lider care mi-a adus aminte că schimbarea reală vine încet şi discret, din locurile din care nu te aştepţi.

Alin

building

IMG_0504

Şi am întâlnit un prieten care este tot ceea ce eu nu eram. El este artist. Preferă să citească şi să contempleze în loc să vorbească. De-a lungul anilor, m-a învăţat că totul este har. Tot ceea ce am este mai mult decât merit. Şi doar când învăţăm să apreciem toate lucrurile mici din vieţile noastre, începem să avem o idee despre imaginea de ansamblu.

voicu

A călătorit în lume mai mult pe jos decât cu avionul. Am încercat să-l conving să mă ia cu el într-o drumeţie de cinci săptămâni prin Kîrgîstan, dar el a zâmbit discret şi mi-a promis că îmi va trimite o fotografie. Este o persoană care îşi ţine promisiunile.

krygst

A venit cu ideea că, dacă vrem să vedem dacă într-adevăr ne place unuia de celălalt, trebuie să stăm împreună în mijlocul pustietăţii până ne plictisim complet unul de altul. Am acceptat provocarea, aşa că am petrecut împreună weekenduri lungi la coliba lui de la munte.

litlehs

După ce prietenia noastră a devenit mai puternică, a construit o mansardă deasupra magaziei care îi serveşte drept birou. Din patul meu, pot vedea liniştitul său sanctuar de creaţie.

office

În exaltarea mea tipic americană, am propus să facem ceva să schimbăm această ţară. Răspunsul lui a fost o carte cu un tiraj de un singur exemplar – pentru mine. A vrut să mă facă să înţeleg cu ce demoni urmează să ne luptăm.

IMG_5694

Mi-a explicat trauma psihologică a perioadei comuniste povestindu-mi cum şi-a văzut casa pusă la pământ de un excavator şi cum a fost mutat la bloc. Aceste fotografii cu mama lui sunt făcute exact în acelaşi loc – curtea copilăriei şi, apoi, un bloc comunist.

IMG_5697

În cele din urmă, am devenit cei mai buni prieteni. Când am înfiinţat RomaniaOne, mi-a spus: „Dragul meu Don, revoluţia noastră trebuie să fie una a harului. Este singurul mod de a merge înainte în România.”

2pais

Cel mai memorabil moment din ultimii 12 ani s-a petrecut într-o duminică după-amiază într-un sat atât de uitat de lume, încât nici nu apare pe Google Maps. Am dat peste o şezătoare într-o livadă.

barbe

Vreme de trei ore, translatorul meu a fost o fetiţă care îmi amintea de fiica mea de zece ani. Îmi doream ca această fetiţă să aibă aceleaşi oportunităţi ca fiica mea, aşa că am rugat-o să îmi dea datele ei de contact. Genul de lucruri pe care îl fac adesea străinii, dar de care uită repede.

penpal

Momentul de despărţire a fost imortalizat în această fotografie. În stânga mea este o femeie pe care nu o voi uita niciodată. Mi-era atât de dragă! Am îmbrăţişat-o şi i-am spus „Te iubesc”.

isucomeback

Ea mi-a răspuns imediat: „O să ştim că ne iubeşti… dacă te întorci.”

Avea dreptate. Iubirea înseamnă speranţă, protecţie, încredere şi, mai multe decât orice, perseverenţă. Niciodată renunţare. Aşa este iubirea care nu dă niciodată greş. Nu voi şti niciodată cum o chema, dar ochii plini de dragoste ai acestei femei şi cuvintele ei blânde mă urmăresc mereu.

DSC_5745

Dacă am învăţat ceva din calitatea de investitor, acel lucru este că, în orice iniţiativă, primul deceniu înseamnă învăţare. Impactul real apare în al doilea deceniu.

După o sută de călătorii, simt că abia acum am ajuns la început.

flag

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*