Primul principiu – Alegeri directe

Esența democrației parlamentare constă în faptul că cetățenii își aleg propriii reprezentanți care legiferează în numele lor.

Să repetăm – cetățenii, nu liderii partidelor politice, sunt cei care aleg oamenii care fac legile într-un stat democratic.

Procesul este simplu:

  • Cetățenii aleg un membru din comunitate să-i reprezinte în Parlament.
  • Reprezentantul ales vizitează comunitatea în mod frecvent pentru a se asigura că voturile lui/ei reprezintă voința comunității.
  • Comunitatea ia parte la alegeri în mod frecvent, astfel că reprezentanții sunt trași la răspundere pentru felul în care acționează în slujba cetățenilor.

În cazul alegerilor directe, politicienii incompetenți sau corupți nu au cum să se ascundă. Ori fac treabă, ori își pierd poziția.

Vreme de 25 de ani, Parlamentul României a lucrat în favoarea politicienilor și baronilor. Vocea cetățenilor s-a auzit doar la proteste. Rezultatul a fost devastarea școlilor, a infrastructurii și a bogățiilor naturale din jurul nostru.

padure-defrisata-cj

Legiferarea într-o democrație este adesea un proces lent, pentru că trebuie să se facă auzite o mulțime de voci. Întotdeauna se fac compromisuri. Constituția noastră spune că puterea trebuie să rezide în voința cetățenilor, exprimată prin intermediul reprezentanților aleși de ei în mod liber. Legile actuale ne fură drepturile! Atât în alegerile naționale, cât și în cele locale.

Pentru alegeri directe, trei componente sunt esențiale:

  • Zone electorale
  • Reședință obligatorie
  • Metodă simplă de vot

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*