Principii Generale ale Democrațiilor Parlamentare

În ultimul an, politicienii români au încălcat principiile constituționale prin trei legi uluitoare:

  • Au manipulat alegerile prezidențiale prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență (55/2014) care a permis ca 552 de primari și 4607 consilieri locali să treacă de la un partid la altul timp de 45 de zile, înainte de alegeri, fără să-și piardă funcțiile;
  • Au trecut mai multe legi care le dădeau politicienilor o „superimunitate” în ceea ce privea investigațiile penale și punerile sub acuzare pe care cetățenii de rând nu o au;
  • Au eliminat regionalizarea și au readus alegerile parlamentare la sistemul pe liste – așa cum a făcut și Vladimir Putin în 2007, în încercarea de a le lua cetățenilor dreptul de a face legile țării.

Un tânăr român a exprimat frustrarea noastră a tuturor în această ilustrație.

Lipstick

El exprimă gândurile multora dintre noi, cei care vedem cuvintele din Constituție care vorbesc despre statul de drept, drepturi civice, voința poporului și principii democratice pur și simplu ca „ruj democratic pe rât comunist”.

Într-adevăr, cultura politică din România susține în continuare controlul centralizat. Legile și instituțiile sunt croite în așa fel încât să permită câtorva lideri de partide politice să controleze fluxul de bani, legile și puterea politică.

Democrația nu înseamnă dreptul de a vota – și iranienii votează. Democrația înseamnă un set de principii. Aceste principii pot fi implementate în mai multe legi diferite, lăsând fiecărei țări posibilitatea de a crea o democrație unică. Dar aceste PRINCIPII reprezintă esența care s-a dovedit că asigură prosperitate și libertate.

De-a lungul ultimului an, RomaniaOne a studiat caracteristicile comune ale democrațiilor parlamentare în care venitul familial mediu este de peste 40.000 de dolari (vezi articolul Situația Democrației postat pe acest blog pe 29 iunie). Am identificat Zece Principii Generale ale Democrațiilor Parlamentare.

Principii Generale ale Democrațiilor Parlamentare

Aceste principii sunt pentru libertate ceea ce este oxigenul pentru viață.

În ultimii zece ani, instituțiile din România au devenit tot mai respectate în domenii ce țin de lumea bancară centrală, lupta antiterorism, securitate cibernetică, armată și justiție. Cea mai mare lipsă a democrației românești sistemul parlamentar stricat, defect prin însăși structura lui. Această situație necesită o reformă structurală majoră.

Mișcările studenților germani din 1968 ne amintesc faptul că, cu tot sprijinul extern, înlocuirea unei culturi autoritariste cu una cu principii democratice este o provocare pentru mai multe generații consecutive.

În această toamnă, RomaniaOne va pune la dispoziția oricui mai multe unelte interactive de invățat și va lucra alături de alte ONG-uri pentru a împământeni aceste principii în sistemul nostru educațional, în cultură și în instituțiile politice. A venit timpul să schimbăm realitatea din jurul nostru și să-i ajutăm pe concetățenii noștri să conștientizeze potențialul lor individual.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*