Principiul al doilea – Responsabilitatea individuală (Accountability)

În iunie 2014, Președintele Obama le spunea românilor: „Trebuie să vă trageți guvernul la răspundere!”

Vreme de mai multe secole, românii au trăit sub apăsarea regilor, sultanilor, boierilor și dictatorilor și au fost pedepsiți dacă încercau să ridice glasul împotriva conducerii.

1 (1)

Cuvântul „accountability” este un concept atât de nou, încât este aproape imposibil de tradus în română. (n.trad.: De aceea, am folosit două posibile traduceri pentru „accountability”: „responsabilitate” și „tragere la răspundere”.)

Tragerea la răspundere a politicienilor integrează trei concepte esențiale pentru metodele de vot democratice.

  1. Eficiența fiecărui politician trebuie să poată fi măsurată.
  2. Fiecare politician trebuie să ofere răspunsuri precise legate de reușitele lor și de voturile date.
  3. Votanții vor hotărî dacă un politician primește încă un mandat sau trebuie să înceapă să-și caute de lucru.

Metodele de vot ar trebui să fie făcute în așa fel încât să nu le permită politicienilor să scape de responsabilitatea individuală, ascunzându-se pe listele de partid.

Este ușor de înțeles că un om care împrumută bani pentru a-și cumpăra o casă este responsabil cu plata ratelor, altfel își va pierde casa.

Același principiu li se aplică și politicienilor într-o democrație.

Este un lucru esențial ca toate nivelurile de conducere să aibă alegeri frecvente, în care fiecare politician să stea singur în fața electoratului, fiind subiectul puterii exercitate de cetățean prin vot. Aceasta este esența democrației – puterea este în mâna poporului.

2

Chiar dacă Anglia, Franța, Germania, Australia și Noua Zeelandă au metode de vot cu mici diferențe, în toate aceste țări este foarte greu pentru politicienii corupți, incompetenți și lipsiți de interes să fie aleși, pentru că nu se pot ascunde pe listele făcute de partide.

Astăzi, în România, este valabil contrariul. Nu există responsabilitate individuală pentru numele de pe listele partidelor. Avem aceleași partide politice și aceiași politicieni ca acum zece ani.

romania-worst-road

Aceleași partide politice, aceiași politicieni, aceleași drumuri.

Einstein a spus că definiția nebuniei este repetarea aceleiași acțiuni și așteptarea unui rezultat diferit. Avem nevoie de alegeri directe!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*