Purificarea democrației prin Idei Mari

„Ce s-a întâmplat cu America?” – aceasta este întrebarea pe care o aud adesea din partea europenilor. Nu este o întrebare pusă cu satisfacție sau cu malițiozitate, ci cu îngrijorare pentru faptul că simbolul libertății individuale și al speranței pălește.

Politica externă americană a devenit reacționară și naivă. Politica internă americană s-a întors în urmă cu o sută de ani, în perioada în care politicienii erau administratori pentru cei bogați.

Alexis de Tocqueville a întrevăzut profetic extraordinarul potențial al Americii când a scris „Despre democraţie în America”, în anii 1840. A văzut și călcâiul lui Ahile al acestei noi forme de guvernământ atunci când a scris că „democrația trebuie să fie încontinuu purificată cu Idei Mari, altfel va degenera într-un mediu social acaparat de interese materiale personale și interesele câtorva mari corporații.”

Cu gândul la aceste lucruri, îmi pot aminti trei Mari Idei care au consolidat autoritatea morală a Americii în contextul mondial: Drepturile Civile, aselenizarea și Războiul Rece dus împotriva tiraniei comuniste. În toate aceste cazuri, rolul de lider asumat de America a generat speranță în întreaga lume.

moon-landing

Începând cu anul 1990, America este asociată în primul rând cu mentalitatea „Fă bani și îmbogățește-te”. Simbolul Americii este acum Wall Street, nu Statuia Libertății. Virtuțile creșterii economice și ale eficienței (scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni este un lucru bun) nu însuflețesc pe nimeni și sunt anihilate de frica generalizată privind pierderea locului de muncă și degradarea calității aerului, apei și hranei care ne mențin în viață.

Supremația americană a început în 1919 (după Primul Război Mondial) și cred că va mai dura vreo două sau trei secole. Calitatea cea mai puternică a Americii nu stă în a face bani, ci în Marea Idee conform căreia „toți oamenii sunt egali și au dreptul la viață, la libertate și la căutarea fericirii.” Avem nevoie de această speranță acum mai mult decât oricând.

assad-statue

Drone, răscoale, dictaturi răsturnate și ajutoare guvernamentale de multe miliarde de dolari nu le aduc drepturi egale oamenilor din Europa de Est, Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Adesea, acestea nu sunt altceva decât măsuri guvernamentale obtuze care mai degrabă distrug sistemul educațional, cel de sănătate și infrastructura care oferă oamenilor o viață mai bună.

Așa că mi-am pus următoarea întrebare: „Dacă America ar investi într-o singură Mare Idee, care ar fi aceasta?” Răspunsul a devenit evident atunci când am dat peste un raport al World Justice Project care a relevat o legătură strânsă între educație și corupție. Nivelul de corupție este mai scăzut într-o autocrație cu un nivel ridicat de educație decât într-o democrație cu o educație modestă. Exact acesta este motivul pentru care conducătorii României postcomuniste au distrus sistemul public de învățământ.

Ce-ar fi dacă America ar investi într-o inițiativă globală intitulată „Toți copiii citesc”, așa cum în anii ’60 a investit în programul „Omul pe Lună”?

worldreader-kenya

Pot găsi cel puțin cinci motive excelente pentru a porni o mișcare globală de încurajare a alfabetizării. În primul rând, politica externă americană va fi întotdeauna obstrucționată dacă locuitorii statelor sunt ostatici propagandei servite de conducători prin orice mijloace cu putință pentru a-și păstra puterea politică și corupția. În al doilea rând, telefoanele inteligente, tabletele și tehnologia sateliților oferă mijloace foarte ieftine de educație pentru copii și profesori. În al treilea rând, câteva dintre cele mai puternice fundații private (Gates, Zuckerberg, IFC) lucrează deja la soluții educaționale ieftine pentru Africa și India. În al patrulea rând, fiecare dolar pe care America îl va cheltui pentru programul „Toți copiii citesc” va duce la diminuarea cheltuielilor militare și la creștere economică. În fine, America își va redobândi autoritatea morală în lume.

Toate Marile Idei ale generațiilor trecute au venit ca răspuns la o problemă. Analfabetismul și educația precară sunt categoric cele mai dureroase probleme ale vremii noastre.

Ronald Reagan a avut dreptate când a spus că America este prea mare pentru idei mici.

Este timpul pentru o Idee Mare.

berlin-wall-freedom

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*