Situaţia democraţiei

Democraţia le promitea multe românilor în 1990, însă astăzi are un gust destul de amar. Peste 70 de miliarde de dolari furate din finanţele Statului, economii personale evaporate din cauza inflaţiei, fabrici închise, birocraţie sufocantă, legi fără sens, pedepse cu închisoarea pentru peștii mici şi amnistie pentru rechinii politici, educație publică aflată în cădere liberă, sisteme de servicii medicale la pământ, distrugerea mediului, un exod masiv al generaţiei tinere, bătrâni singuri care trăiesc în sărăcie şi o populaţie aflată într-un declin accelerat.

Este normal ca românii să întrebe: „Ce este aşa extraordinar în legătură cu democraţia?” 

Răspunsul se află în lista de mai jos a ţărilor cu cel mai crescut venit mediu pe familie. Fiecare ţară este marcată cu roşu dacă se află în topul 25 al Clasamentului Democraţiei Globale 2014 şi cu galben dacă se află în topul 25 al Clasamentului Internațional de Transparenţă a Corupţiei 2014.

image

Dacă vreţi să vă creşteţi familia într-o ţară unde aveţi un venit decent, o educaţie decentă, un serviciu medical decent, înseamnă că vreți să trăiți în state cu democraţie solidă și un nivel de corupţie scăzut. Pentru români, acestea sunt ţările în care s-au mutat prietenii voştri.

Observaţi cine nu este pe listă: China, Rusia, India şi Brazilia. Statele autoritariste servesc celor puțini, în timp ce națiunile democratice oferă prosperitate celor mulți.

Întrebările care trebuie puse sunt: Ce este o democraţie? Cum este ea pusă în practică în viaţa mea de zi cu zi? Care este responsabilitatea mea?

Acest blog este despre cei zece ani ai mei petrecuţi în tranșeele României, încercând să ajut oamenii să contruiască un viitor mai bun. Din moment ce am crescut într-o generaţie americană care nu ştie foarte multe despre eforturile străbunilor noştri de a construi o democraţie, am fost nevoit să învăţ, înainte de a-i putea învăţa pe alţii. În mod paradoxal, cu cât i-am învăţat mai mult pe români, cu atât mai mult am învăţat şi eu cum democraţia Americii poate fi purificată şi întărită.

Românii mi-au fost elevi şi dascăli în acelaşi timp. Am învăţat și de la profesori străluciţi, și de la ţărani săraci, şi de la politicieni corupţi. Fiecare mi-a oferit perspective profunde, la care nu m-am gândit niciodată.

În cele din urmă, democraţia funcţionează pentru că dezlănţuie cele mai puternice forţe de pe pământ: adevărul şi spiritul uman. Am văzut aceste puteri dezlănţuite în Germania postbelică şi în Coreea de Sud din ziua de azi. Şi ele înmuguresc ca florile primăvara într-unul dintrele cele mai bine păzite secrete ale lumii: România.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*