Stejarii Libertăţii

Pasiunea mea pentru istorie s-a născut într-o berărie din Oberursel în anii ’70. Una dintre amintirile mele este Potcoava, o pildă despre trecerea prin mai multe schimbări politice majore, spusă de un neamţ de 50 de ani, care a trăit sub patru forme de guvernare complet diferite: monarhie, democaţie ratată (Weimar), fascism şi democraţie înfloritoare.

Bătrânul spunea: „Voi, americanii, trăiţi pe o insulă izolată; noi trăim într-un cartier aglomerat. Pe insulă poţi preţui idealurile, în cartierele aglomerate noi preţuim stabilitatea.”

Pilda spune că prăpastia creată de o schimbare politică majoră este o luptă câştigată de cele mai abjecte, avare, depravate forţe ale umanităţii. Oamenii buni aşteaptă ca altcineva să facă ceea ce trebuie, în timp ce oamenii răi fac în aşa fel încât să câştige comorile unei societăţi fără legi.

1

Mesajul lui pentru America este: „Nu vă jucaţi cu răsturnările de guverne decât dacă sunteţi hotărâţi ca timp de 40 de ani să faceţi investiţii economice, politice şi militare.”

Cuvântarea lui s-a încheiat într-o notă surprinzător de pozitivă. Şi-a ridicat berea şi a spus: „Dar în Germania de Vest v-aţi descurcat excelent în ultimii 30 de ani, mulţumesc!” Aveam doar 16 ani şi acesta a fost primul „Prost!” („Noroc!” – în germană) din viaţa mea.

4

Zece ani mai târziu, în timp ce lucram în Japonia şi Coreea de Sud, am avut ocazia să văd teoria Potcoavei validată.

Aceste amintiri străvechi au fost readuse la viaţă în România. Forţele pentru schimbări structurale fundamentale sunt în plin avânt. Aşa că l-am rugat pe Paul Mureşan, un tânăr artist din Bistriţa, să mă ajute să împărtăşesc acest mesaj plin de speranţă pentru români. Aceasta este pilda Potcoavei.

Întotdeauna, reforma culturală precede reforma politică. Valori şi principii noi care au nevoie de câteva generaţii pentru a se înrădăcina. Eu le numesc Stejarii Libertăţii.

În România, aceste valori şi principii noi sunt atât de diferite de cele specifice comunismului şi monarhiei, încât nu pot fi spuse în cuvinte. Aşadar, am decis să facem 11 animaţii scurte care să explice valorile care vor ridica ţara noastră din sărăcie spre prosperitate.

Acum eu sunt bătrânul, Paul este tânărul care ascultă. Este o bucurie să dau mai departe ceea ce un bătrân înţelept mi-a oferit în urmă cu 40 de ani.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*