Tot înainte

Organizația Mondială a Sănătății a raportat în 2014 că România are nivelul cel mai scăzut al speranței de viață din Uniunea Europeană – chiar sub țări vecine mai sărace, cum sunt Bosnia și Turcia. Iar asta se întâmplă deoarece corupția ucide!

Alexandru cel Mare a spus că „oamenii din Asia nu sunt liberi pentru că nu au învățat să spună «NU»”. Martin Luther King era un pastor anonim din Montgomery, Alabama, până s-o audă pe o femeie din Montgomery, pe nume Rosa Parks, spunând „NU” când i s-a cerut să-și ofere locul din autobuz unei persoane albe.

Trebuie să continuăm să spunem „NU”.

În următoarea lună, trebuie să facem patru pași extrem de importanți:

  1. În primul rând, trebuie să spunem „NU” oricărui guvern condus de un membru al lumii politice actuale. Trebuie să cerem un lider onest, bun profesionist, aflat în afara influenței oricărui partid politic. Acesta ar fi un guvern tehnocrat, cum a fost Guvernul Italiei condus de fostul comisar european Mario Monti începând cu noiembrie 2011 (după scandalul lui Berlusconi).

Articolul 1 din Constituție garantează că „România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme.” Dacă cea mai importantă lege din țara noastră este ignorată de lideri, toate celelalte legi nu mai au niciun rost. Este extrem de important ca prim-ministrul și miniștrii lui să își însușească aceste principii.

  1. Trebuie să modificăm legea electorală, astfel încât alegerile locale și parlamentare din 2016 să reflecte „voința politică a cetăţenilor” (Constituția României, Articolul 8). Cu scopul de a întări controlul centralizat și de a instituționaliza corupția, Parlamentul a adoptat în mai 2015 legi electorale identice cu cele din Rusia lui Putin și din Turcia lui Erdogan. Trebuie să eliminăm listele închise de partid din toate metodele de votare – acest sistem stă la baza tragediei de la Colectiv, transformând membrii consiliilor locale în slujitori ai șefilor de partid și ai corupției.  http://donlothrop.com/votul-pe-liste-virusul-comunist

Mai precis, trebuie să cerem alegeri în două tururi la primării (același sistem care anul trecut a salvat România de la a-l avea pe Ponta drept Președinte) și vot pe liste deschise pentru consiliile locale, liste din care alegătorii votează trei persoane, nu vot pe liste închise făcute de partide.

Pentru alegerile naționale, trebuie să eliminăm votul pe liste de partid și să ne întoarcem la votul pe colegii, folosit la alegerile din 2008 și 2012. Trebuie îmbunătățit acest sistem de vot uninominal printr-o metodă de vot prin care câștigă candidatul cu cel mai mare număr de voturi („majoritate mică”) și obligativitatea ca fiecare candidat să aibă reședința în colegiul pe care îl reprezintă. Acestea sunt principii democratice esențiale prezente în toate democrațiile parlamentare mari cu nivel scăzut de corupție (Franța, Germania, Anglia, Australia).

http://donlothrop.com/principii-generale-ale-democratiilor-parlamentare-prezentare

  1. Trebuie să îi cerem Președintelui Iohannis să înființeze o Comisie Prezidențială formată din experți finanțiști independenți care să vadă cum s-a petrecut risipa banilor de la buget din ultimii cinci ani și care să propună un program-cadru pentru investițiile în modernizarea drumurilor și a căilor ferate și pentru creșterea salariilor în învățământ și sănătate. Cetățenii au nevoie de dovezi clare că risipirea banilor din cauza corupției a luat sfârșit și că avem bani să investim în străzi, căi ferate, educație și sistemul sanitar. (Această informație este publică și este prezentată în rapoartele Fondului Monetar Internațional.)
  1. Avem nevoie de partide politice noi, lideri noi și idei noi. Astăzi, oricine poate înființa un partid politic cu doar trei oameni și 300 de lei. Totul începe în orașul tău.

România a făcut pași foarte mari în ultimii zece ani. Vă dați seama ce am putea realiza dacă am avea un guvern care lucrează pentru noi, nu împotriva noastră?

Din păcate, sacrificiul uman a fost dintotdeauna o precondiție pentru schimbări profunde. Mă rog ca evenimentul #Colectiv să marcheze momentul în care România a spus în sfârșit „NU” și și-a cerut drepturile de popor liber și demn.

Nu este vorba despre politică, este vorba despre viața ta.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*